Apparatuur

De vier M’en; Een heerlijke kop koffie zet je niet alleen met de vers gebrande koffie bonen melange (MISCELA). De melange (de gemengde koffie) is natuurlijk een belangrijk onderdeel, zeker voor de smaak, maar er zijn meer factoren die een rol spelen bij het maken van een heerlijke kop koffie. Voor het zetten van koffie, espresso of cappuccino waar je echt van kunt genieten heb je ook een goede koffie machine (MACCHINA) en een goede maler (MACINATURA) nodig. Daarnaast heb je natuurlijk ook de bekwaamheid nodig om goede koffie te zetten (MANO).

De bereiding van goede koffie

 

Voor de bereiding van een goede kop koffie of espresso heb je altijd verse koffiebonen nodig. Holy Moly Koffie levert altijd de optimale versheid van de koffiebonen. Deze worden namelijk elke week vers gebrand in Nederland. Wie een goede koffie wil maken heeft altijd vers gebrande koffiebonen nodig. Dit is dé sleutel tot succes bij het zetten van het perfecte kopje koffie. Het zetten van koffie of het bereiden van een espresso-shot is een proces dat wordt beïnvloed door diverse factoren. Hierbij geldt dat de koffie steeds smaakvoller wordt naar mate deze factoren beter op elkaar zijn afgestemd zie boven de vier M’en.

Hoe zet je de perfecte koffie?

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een automatische koffiemachine of een professionele espressomachine, dan is het belangrijk om op de eerste plaats te zoeken naar de juiste afstelling. Hierbij spelen de maalgraad en de hoeveelheid gemalen koffie een grote rol bij de intensiteit van de smaak en de doorlooptijd. Voor een goede kop koffie wordt 6,5 tot 7,5 gram (of tot ca 10 gram per espresso op een vintage of moderne koffiemachine met portafilter) correct gemalen bonen bij een temperatuur tussen de 87°C en 94°C in ca. 25 tot 30 seconden geëxtraheerd. Hierbij geldt dat de doorlooptijd korter is wanneer de koffiebonen grover gemalen worden en langer wanneer de koffiebonen fijner worden gemalen.

Samenvatting: vers gebrande koffiebonen, juiste maalgraad, juiste hoeveelheid gemalen koffie, juiste compressie (tamping) en juiste temperatuur. Controle factor is de doorlooptijd met eventuele pre infusie en het visuele aspect.

Soms is het een kwestie van blijven testen tot je de ideale instelling hebt gevonden voor het perfecte kopje koffie.

Koffie bereiden met Holy Moly Koffie

We willen je nog twee belangrijke tips meegeven voor het bereiden van het beste kopje koffie.

De eerste tip: ga voorzichtig te werk stapje voor stapje en niet te veel veranderingen tegelijkertijd. Door je tijd te nemen voor het juist instellen – en het werken in kleine stapjes naar de perfecte koffie – krijg je het beste resultaat.

De tweede tip: gebruik Holy Moly Koffie. Je hebt dan altijd de zekerheid dat je koffiebonen optimaal vers zijn en dit is absoluut een vereiste voor het maken van de lekkerste koffie.

Na het drinken van een kopje koffie zeg je of denk je: HOLY MOLY (echt plat Engels uitspreken voor het beste resultaat)!